Päivölän torppa

Päivölän torppa

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Syystöitä

Tänään torpalla purettiin viimeiset vintin eristeet, turpeen ja hiekan seokset. Tarkoitus on päästä korjaamaan lahonnut sisäkatto. Kun katto on korjattu, voidaan sekä vintti että tuvan ja kamarien lattiat eristää puhallusvillalla.

Vintin pölyissä huhkivat Tepa ja Juha. Eristeiden alta löytyi taas tukuttain vanhaa postia, Turun Sanomia, Kunnallisia Viikkolehtiä, Maakansan Viestiä. Vuoden 1948 Kotilieden kansi oli suoraan kuin torpan pihasta!

Vintin seinästä löytyi myös jälkiä tulipalosta. Ilmeisesti tuvan verho on joskus syttynyt palamaan, mutta palo on saatu sammumaan ennen kuin seinä on syttynyt kunnolla tuleen. Monenlaista on ehtinyt tapahtua torpan historian aikana.


Kotiliesi, 1948. Kansikuva voisi olla kesäinen
kuva torpalta.


Juha ja Tepa vintillä. Postia ja pölyä riittää.

Vanhat eristeet kuljetettiin taas puutarhaan maanparannusaineeksi. Toissa kesänä sinne kärrätyt tuvan eristeet ovat jo sopivasti lahonneet, ja ne on muokattu ensi kesän tulppaanipenkin pohjaksi. Puutarhassa kukoistavat yhä viimeiset syysasterit, vaikka lämpötilat ovat jo lähellä talvea, ja muut kasvit ovat lakastuneet lepoon.

Sisällä tuvassa ovat syttyneet jo hämärän ajan valot. Toivottavasti ne tuovat taas lisää talkoolaisia keskiviikkoaamuihin. Ainakin tämän aamun talkoot sujuivat syysauringossa leppeästi. Ja aikaankin saatiin!

Minkä väriset tulppaanit nousevat keväällä?
Syysasteri kukkii talventuloon saakka.

Torpan tuikut tervehtivät Hämeen Härkätien kulkijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti