Päivölän torppa

Päivölän torppa

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Vieraslajit - puutarhan nurkanvaltaajat

Osa Suomeen koristekasveiksi tuoduista lajeista on levinnyt luontoon ja valloittanut luonnonvaraisten lajien kasvupaikat. Näitä voimakkaasti leviäviksi vieraslajeiksi osoittautuneita kasveja on myös Päivölässä.

Tänään talkoolaiset ovat katkoneet torpan seinustalla kasvavan japanintatarin versot ja suihkuttaneet versontynkiin torjunta-ainetta. Japanintatar, jättitatar ja niiden risteymä, hörtsätatar, kasvattavat nopeasti pitkät varret ja voimakkaan juurakon. Torjunta-aineiden käyttö ei ole lainkaan välttämätöntä kaikkien vieraslajien kohdalla, mutta tatarten laajaa juurakkoa on lähes mahdoton poistaa maasta muulla keinolla.

Onneksi japanintatarta on Päivölässä vain yhdessä penkissä, joten sen leviäminen laajemmalle saadaan todennäköisesti torjuttua ja kasvi hävitettyä.

Samassa penkissä japanintatarin kanssa kasvaa suosittu varpumainen maanpeittokasvi, pikkutalvio. Kasvi on valloittanut laajoja alueita esimerkiksi Turun Ruissalossa. Myös isolehtistä etelänruttojuurta on Päivölän puutarhassa pienellä alalla.

Muut Päivölän kasvit saavat rehottaa rauhassa pikkuhiljaa lämpenevässä kesässä.

Japanintatar kasvattaa joka vuosi uudet versot,
jotka voivat yltää parin metrin korkeuteen.

Pikkutalvio kukkii vaaleansinisin tai tummanvioletein kukin.

Tuula käy kimppuun lapiolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti